دمنوش های مناسب مخصوص فصل زمستان,دمنوش گل گاوزبان و سنبلالطیب، دمنوش مریم گلی، بادرنجبویه و آویشن از دمنوش های مفید برای فصل زمستان هستند.
متخصص طب سنتی دمنوشهای مفید برای فصل زمستان را معرفی کرد و گفت: این دمنوشها برای مقابله با بیماریهای فصل سرما توصیه میشوند و بهتر است با عسل، خرما یا توت مصرف شوند.
علی حسینی گفت: در فصل زمستان و از دیدگاه طب سنتی نوشیدنی و دمنوشهایی توصیه شده که مصرف آنها به هضم غذا،تقویت دستگاه گوارش، رفع دردهای مفصلی و رفع بیماریهای ویروسی کمک میکند.
این متخصص طب سنتی گفت: دمنوش دارچین به عنوان یک دمنوش ضد دیابت و سرماخوردگی مشهور است.این دمنوش برای رفع و درد مفاصل و کمخونی مفید است.
وی افزود: مصرف دمنوش گلگاوزبان و سنبلالطیب نیز به دلیل طبع گرمی که دارد در فصل زمستان توصیه می شود.این گیاهان آرامبخش هستند و در این فصل به دلیل خاصیت درمانی در گرفتگی گلو و تنگینفس بسیار کاربرد دارد.
حسینی گفت: دمنوش زیرفون نیز ضد سردرد و میگرنهای مزمن، بیخوابی، بیماریهای ریوی و زکام است و مصرف آن برای درمان رماتیسم، آرتروز، نقرس و سیاتیک مفید است.
وی دمنوش بادرنجبویه را به عنوان دمنوش مفید دیگری در فصل زمستان معرفی کرد و گفت: این دمنوش برای قلب و اعصاب مفید است.مغز را تقویت میکند، خونساز بوده و برای دردهای گوش و کلیه مفید است.
این متخصص طب سنتی افزود: سرخارگل یا گیاه اکیناسه سیستم ایمنی بدن را تقویت کند و در برابر عفونتها و ویروسها کمک میکند حتی این گیاه ضدالتهاب است و مثل آنتی بیوتیک عمل میکند.
حسینی دمنوش آویشن را با خاصیت ضدعفونی کنندگی موثر دانست و گفت: این دمنوش برای باز شدن بینی و تسکین سرفه به هنگام سرماخوردگی مصرف شود.
این متخصص طب سنتی ادامه داد: دمنوش بادرنجبویه برای درمان سرفههای شدید و تسکین مشکلات تنفسی موثر است و به عنوان یک داروی تببُر عمل میکند.
وی تصریح کرد: دمنوش رازیانه نیز رفع کننده نفخ است و خواص گوارشی دارد.
وی دمنوش مریمگلی را برای درمان عفونتهای تنفسی، سینوزیت و آنفلوانزا مفید دانست و گفت: دمنوش اکالیپتوس نیز برای درمان سرفه و سرماخوردگی کاربرد دارد.
در این مقاله چند دمنوش ساده معرفی میکنیم که هم سرحال تان میآورند، هم سرماخوردگی و آنفلوانزا را از شما دور میکنند و هم اینکه به شما انرژی بیشتری میدهند.
سرخارگل یا گیاه اکیناسه
این گیاه حاوی خواص متعددی است. ریشه آن همانند گلها و ساقهاش در طب سنتی استفادهی زیادی دارد. سرخارگل سیستم ایمنی بدن را تقویت کرده و بدن را در برابر عفونتهای باکتریایی و ویروسها مقاوم میکند.
به عقیدهی متخصصان این گیاه ضدالتهاب، ضدعفونیکننده، ضد باکتری، آنتیبیوتیک، ضدویروس و حتی تسکیندهندهی زخمهاست.
خلاصه اینکه سرخارگل یکی از آن گیاهان ناب زمستانی است. سری به عطاری بزنید و خودتان را یک فنجان دمنوش سرخارگل مهمان کنید.
آویشن
آویشن شهرت فراوانی در تقویت و ضدعفونی کردن بدن دارد. این گیاه سرشار از روغنهای ضروری است که عطر و طعم بینظیری به غذاها میدهد. دمنوش آویشن برای باز شدن بینی بسیار مناسب است.
این گیاه بخشها و اعضای درونی بدن را تمیز و ضدعفونی میکند. اگر به شدت سرماخوردهاید و سرفه امانتان را بریده است هر روز سه تا پنج فنجان دمنوش آویشن میل کنید. کافی است آویشن تازه تهیه کنید و در آب جوش انداخته و به مدت چند دقیقه دم کنید.
بادرنجبویه
از زمانهای قدیم بادرنجبویه جزو گیاهان شناخته شده است و یونانیان به آن نام ملیس دادهاند. باید بدانید که ابنسینا این گیاه را بادرنجبویه نامیده است چون برگ آن اگر فشرده شود بوی بادرنگ (لیمو) میدهد برای همین امروزه به آن سیترونل هم میگویند.
این گیاه درمانگر و معطر برای تقویت سیستم ایمنی بدن بسیار مفید است. اگر دچار آنفلوانزا یا سرماخوردگی شدهاید به سراغ این گیاه بروید. نقش این گیاه در درمان سرفههای شدید و تسکین مشکلات تنفسی موثر است.
از این گذشته بادرنجبویه میتواند تب و مشکلات گوارشی را از بین ببرد. اگر استرس و فشارهای روحیتان زیاد است نیز میتوانید به این گیاه اعتماد کنید. در این صورت شبها قبل از خواب یک فنجان از این دمنوش میل کنید تا خواب راحتی داشته باشید.
رازیانه
دمنوش رازیانه با یک فنجان آب و یک قاشق چایخوری تخم رازیانهی خشک آماده میشود.
از این گیاه به خاطر خواص گوارشی آن استفاده میشود به خاطر اینکه اشتها را تحریک کرده و با نفخ یا سنگ کیسهی صفرا مقابله میکند. برای رفع مشکلات گوارشیتان روزانه سه فنجان از این دمنوش را میل کنید.
اسطوخودوس
خیلی از مردم در فصل سرما دچار بیحوصلگی و افسردگی میشوند. میشود با پرتودرمانی، مصرف مولتیویتامینها یا سفر به مناطق گرمتر به حل این مشکل کمک کرد. مصرف دمنوش اسطوخودوس یکی از بهترین، سادهترین و طبیعیترین روشهای رفع افسردگی فصلی است.
این گیاه آرامشبخش و ضدعفونیکننده است که با استرس، اضطراب و حتی افسردگی هم مقابله میکند. اسطوخودوس برای تسکین درد نیز موثر است برای همین برای تسکین دردهای میگرنی نیز مفید است.
رزماری
رزماری تقویتکننده، ضدخستگی، سمزدا است و کلی خاصیت دیگر هم دارد. یعنی یک شاخه رزماری است و هزار و یک خاصیت. دمنوش این گیاه برای تسکین فشارهای عصبی و عضلانی مفید است. رزماری خاصیت دیورتیک دارد یعنی ادرارآور است و یک درمان موثر در برابر خستگی و تجمع توکسینها در بدن محسوب میشود.
جینسنگ
ریشهی جینسنگ حاوی میزان قابلتوجهی ویتامینها و مواد معدنی است. این گیاه حافظه را تقویت کرده و با استرس و خستگی مقابله میکند. علاوه بر اینها ریشهی این گیاه باعث تقویت ریهها شده و با کاهش اضطراب مشکلات مجاری تنفسی را تسکین میدهد. دمنوش این گیاه باعث تقویت سیستم ایمنی بدن شده و شما را در برابر بیماریها ایمن میکند.
مریمگلی
گلهای مریمگلی سیاه برای درمان عفونتهای تنفسی، احتناق سینوسها و آنفلوانزا مفید است. اگر سرما خوردهاید و زیاد سرفه میکنید توصیه میکنیم که روزانه دو تا سه فنجان از این دمنوش میل کنید. مریم گلی شما را از پیری زودرس هم دور میکند. امتحان کنید.
اکالیپتوس
اکالیپتوس خواص زیادی روی سیستم تنفسی دارد و انواع پاستیلهای آن برای تسکین گلو بسیار مفید است. دمنوش این گیاه خواص ضدعفونیکنندگی قوی دارد و با سرفه، سرماخوردگی یا برونشیت مقابله می کند. با این حال نباید در مصرف آن زیادهروی کرد چون میتواند باعث مسمومیت، حالت تهوع، استفراغ یا تحریک لولهی گوارشی و مجاری صفراوی شود
دمنوش هایی برای آلودگی هوا
زمستان، سرما، روزهای کوتاه، شب های بلند؛ همه اینها باعث می شوند که بدن ما به نوعی آسیب پذیرتر باشد. درواقع در طول زمستان، سیستم ایمنی بدن ما ضعیف تر و حساس تر می شود و خیلی ها از دل و دماغ می افتند. علاوه بر این، در این فصل آلودگی هوا به اوج خود می رسد. برای از بین بردن این آسیب ها می خواهیم چند دمنوش ساده معرفی کنیم که هم سرحال تان می آورد، هم سرماخوردگی و آنفلوآنزا را از شما دور می کند و هم اینکه به شما انرژی بیشتری می دهد. لطفا با ما همراه باشید.
رایج ترین نوشیدنی ما چای است اما به گفته متخصصان طب سنتی زیاده روی در مصرف آن توصیه نمی شود.
بنابراین بد نیست در کنار آن نوشیدنی های جایگزین مانند انواع جوشانده و دمنوش های گیاهی را هم امتحان کنید که هم راحت تهیه می شوند و هم هر نوع سلیقه ای را پوشش می دهند. جوشانده ها از جوشیدن دانه, ریشه یا برگ گیاهان در آب جوش تهیه می شوند. حالا شاید این سوال پیش بیاید که چه تفاوتی بین دمنوش و جوشانده وجود دارد؟ برای تهیه دمنوش ها باید گیاهان دارویی را در آب جوشیده بریزیم و ۱۵ تا ۲۰ دقیقه روی بخار قرار دهیم؛ مثل دم کردن چای معمولی و بعد از جدا کردن کردن تفاله, نوشیدنی را داخل فنجان سرو کنیم. این در حالی است که برای تهیه انواع جوشانده باید گیاهان دارویی را با آب سرد یا گرم به مدت ۱۰ تا ۱۵ دقیقه روی حرارت بجوشانیم. البته خواص این دو نوع نوشیدنی با هم متفاوت است و هر یک خاصیت های منحصر به فردی دارند.
نوشیدن دمنوش گل گاوزبان و سنبل الطیب در هوای آلوده توصیه می شود. این دمنوش آرام بخش است و از بروز گرفتگی عروق قلب در هوای آلوده پیشگیری می کند.
روش تهیه: دو قاشق غذاخوری (یک مشت) گل گاوزبان و یک قاشق غذاخوری (یک مشت کوچک) سنبل الطیب را به همراه نبات با دو لیوان آب جوش دم کنید. نیم ساعت منتظر شوید تا دم بکشد و به رنگ قرمز آلبالویی درآید.
در هنگام دم کردن دم نوش گل گاوزبان می توانید یک عدد لیمو عمانی نیز داخل آن بیندازید یا چند قطره لیموترش را در فنجان تان بریزید تا نوشیدنی تان خوش رنگ شود.
مقداری برگ آویشن و لیمو عمانی را در آب بجوشانید و صبر کنید تا خوب دم بکشد سپس آن را با کمی عسل و نبات مصرف کنید.
مدت زیادی تا عید نوروز باقی نمانده و خیلی ها تصمیم می گیرند سال جدید را با تناسب اندام شروع کنند. اگر شما هم جزو این افراد هستید و تصمیم به کاهش وزن دارید باید روزانه سه فنجان جوشانده زیره بنوشید چون به گفته حکمای طب سنتی این گیاه چربی اضافه بدن را می سوزاند و چاقی را برطرف می کند و علاوه بر تصفیه خون در تقویت قلب و عروق و درمان مشکلات کلیه هم موثر است.
روش تهیه: یک قاشق غذاخوری زیره سیاه را داخل دو لیوان آب جوش بریزید و روی شعله مستقیم گاز قرار دهید و بعد از جوش آمدن زیر گاز را خاموش کنید تا پنج دقیقه دم بکشد سپس آن را با یک تکه بسیار کوچک نبات شیرین کنید و هفته ای سه تا چهار فنجان از این جوشانده را ۲۰ دقیقه بعد از غذا بنوشید.
دارچین بوی بد دهان را از بین می برد, باعث کاهش قند خون می شود و در تسکین دردهای دوران قاعدگی موثر است؛ به ویژه در فصول سرد چرا که سرما شدت دردهای قاعدگی را افزایش می دهد. کافی است در پنج روز نخست عادت ماهانه تان روزانه دو فنجان جوشانده دارچین و زنجبیل بنوشید.
روش تهیه: یک قاشق غذاخوری چوب دارچین خرد شده را با یک بند انگشت زنجبیل نسابیده در دو لیوان آب جوش بریزید و به مدت ۳۰ دقیقه روی حرارت ملایم قرار دهید تا به نقطه جوش برسد. سپس ۱۰ دقیقه این جوشانده را دم کنید و بعد از سیرین کردن با عسل طبیعی بنوشید.
سرماخوردگی یکی از بیماری های رایج پاییز و زمستان است اما متخصصان طب سنتی می گویند با مصرف دمنوش گشنیز می توانید از بروز سرماخوردگی پیشگیری کنید. حتی نوشیدن این دمنوش علائم سرماخوردگی را هم در مدت کوتاهی از بین می برد و در عرض دو روز حال تان خوب می شود.
روش تهیه: سه قاشق برگ های خشک شده گشنیز را در ۲ تا ۳ فنجان آب جوش بریزید و به مدت ۱۵ دقیقه دم کنید و هفته ای ۳ تا ۴ فنجان از آن بنوشید.
گاهی اوقات پیشگیری کارساز نیست و با حمله غافلگیرانه ویروس سرماخوردگی مواجه می شوید. در چنین شرایطی نوشیدن دمنوش آویشن کمک کننده است چون تاثیر زیادی در تسکین سرفه و تنگی نفس دارد.
روش تهیه: یک قاشق غذاخوری آویشن را در ۵/۲ فنجان آب جوش بریزید و اجازه دهید حدود ۱۰ دقیقه دم بکشد و روزی ۲ تا ۳ بار از آن میل کنید تا سرماخوردگی تان طی ۲ تا ۳ روز کاملا خوب شود.
یکی از مهمترین داروهای گیاهی برای درمان سرماخوردگی, جوشانده اسطوخودوس, پونه, نعنا و آویشن است که هم خاصیت ضد درد دارد و هم باعث تسکین سرفه های خشک می شود.
روش تهیه: میزان مساوی از گیاهان گفته شده را در ظرفی مناسب بریزید و دو لیوان آب به آن اضافه کنید و روی حرارت مستقیم بگذارید تا جوش بیاید. مصرف این جوشانده یک ساعت پس از هر وعده غذایی, باعث درمان سرماخوردگی در کوتاه ترین زمان ممکن می شود.
گیاه «بادر نجبویه» از ۲۰۰۰ سال پیش در یونان استفاده دارویی داشته چون در کاهش استرس, التیام زخم ها, درمان دندان درد, آسیب دیدگی گردن و درمان گوش موثر است. همچنین از این گیاه به عنوان دارویی برای درمان تب, سردرد, فشارخون بالا, کابوس های شبانه, آنفلوآنزا و حالت تهوع یاد می شود. البته یکی از مهمترین خواص بادرنجبویه این است که روی خلق و خوی شما تاثیر می گذارد و بی حوصلگی تان را درمان می کند.
روش تهیه: ۱۵ گرم گیاه بادرنجبویه را در یک لیتر آب جوش بریزید و روی شعله مستقیم گاز قرار دهید تا جوش بیاید و بعد از خنک شدن و افزودن کمی عسل یا نبات سه تا چهار فنجان در هفته بنوشید.
خشکی هوا در فصل زمستان یکی از مهمترین دلایل بروز سرفه های خشک, به ویژه در افراد مبتلا به حساسیت های فصلی یا بیماران تنفسی است. برای حل این مشکل می توانید از جوشانده دارچین کمک بگیرید.
روش تهیه: چند تکه چوب دارچین را درون قوری فلزی بریزید و حدود دو لیوان آب به آن اضافه کنید و روی حرارت بگذارید تا بجوشد. نوشیدن این جوشانده دو تا سه بار در هفته توصیه می شود. البته خانم های باردار باید دور این نوشیدنی گیاهی خط بکشند!
پرتقال میوه ای است که کسالت و خستگی شب های سرد زمستانی را از بین می برد. بنابراین پیشنهاد می شود هفته ای دو تا سه بار در هفته بعد از وعده شام یک فنجان جوشانده پرتقال بنوشید.
روش تهیه: آب دو عدد پرتقال را بگیرید و یک فنجان آب جوش و نصف قاشق غذاخوری عسل به آن اضافه کنید و ۱۰ دقیقه روی حرارت قرار دهید و به صورت ولرم میل کنید.
نکته طلایی: فراموش نکنید افراط در مصرف دمنوش ها و جوشانده ها خطرناک است و می تواند عوارض جانبی داشته باشد. برای مثال نوشیدن بیش از حد جوشانده نعنا که برای درمان مشکلات گوارشی و نفخ تجویز می شود, میزان جذب آهن را کاهش می دهد و زمینه بروز کم خونی را فراهم می کند. بنابراین پیش از مصرف دمنوش ها و جوشانده ها با یک متخصص طب سنتی مشورت کنید.
قهوه نوعی نوشیدنی گرم است که از دانه برشته شده قهوه که از گیاه قهوه به دست می آید، تهیه می شود. این نوع نوشیدنی همچون چای، جایگاه خاصی در انواع نوشیدنی های گرم دارد. با اضافه نمودن مواد مختلف به نوشیدنی قهوه و همچنین با روش های مختلف دم کردن آن، انواع متفاوتی از این نوع نوشیدنی را تهیه می کنند.
برای تهیه نوشیدنی قهوه، قهوه را می توان به صورت های مختلف دم کرد. تمام این روش ها را به چهار دسته کلی تقسیم بندی نموده اند که تفاوت این روش ها تنها به این نکته بستگی دارد که چگونه آب را به قهوه اضافه می کنند.
۱)جوشاندن: یکی از روش های قدیمی دم کردن قهوه که هنوز در خاورمیانه، آفریقای شمالی، ترکیه و یونان به کار می رود، این است که قهوه را به همراه آب، داخل قوری می ریزند و اجازه می دهند که آرام به جوش آید. این نوع قهوه را گاهی شیرین مصرف می کنند. برای این کار چند حبه قند داخل قوری می ریزند و می گذارند تا همراه قهوه به جوش آید. گاهی به این قهوه هل هم اضافه می کنند. قهوه ترک به این روش تهیه می شود. قهوه به دست آمده، نوشیدنی غلیظی است که رویش کف دارد و پودر قهوه هم در ته فنجان، ته نشین شده است.
۲) تحت فشار قرار دادن: قهوه اسپرسو، با تحت فشار قرار دادن آب داغ تهیه می شود. این روش برای تهیه انواع نوشیدنی های قهوه به کار می رود. قهوه اسپرسو طعم متمایزی داشته و به علاوه رویش ماده خامه مانندی جمع می شود. در این روش از نوعی قوری که سه بخش دارد استفاده می کنند. در قسمت پایینی، آب می ریزند. پس از آن که آب به جوش می آید، با فشار وارد قسمت میانی می شود که پودر قهوه در آن قسمت قرار دارد. در نهایت، نوشیدنی قهوه در قسمت بالایی قوری جمع می شود. معمولا قوری را روی گاز می گذارند تا عملیات تهیه قهوه صورت گیرد.
۳) کمک گرفتن از نیروی جاذبه: روشی دیگر برای تهیه نوشیدنی قهوه، قراردادن پودر قهوه داخل یک صافی است که آب جوش قطره قطره روی قهوه می چکد. طعم این قهوه به میزان آب و قهوه بسیار بستگی دارد. اما کلا طعم قهوه اسپرسو از این قهوه بهتر است. در این روش با استفاده از نیروی جاذبه، آب از میان پودر قهوه عبور می کند و قهوه خوش طعمی را ایجاد می نماید.
۴) خیس کردن: در این روش از استوانه ای شیشه ای که دارای پیستون صافی داری است استفاده می کنند. قهوه و آب جوش در استوانه با هم مخلوط می شوند (معمولا به مدت چند دقیقه) قبل از آن که پیستون که به شکل فویل است، پایین بیاید. در این هنگام نوشیدنی قهوه در قسمت بالایی آماده ریختن است. قهوه های کیسه ای نسبت به چای کیسه ای کمیاب ترند. این امر به دلیل آن است که در تهیه قهوه کیسه ای باید مقدار زیادی قهوه آسیاب شده (نسبت به چای به کار رفته در چای کیسه ای) به کار برد که از نظر اقتصادی برای تولیدکنندگان این محصولات، با صرفه نمی باشد. در تمام این روش ها از مخلوط آب جوش با قهوه آسیاب شده (دانه قهوه ای که برشته و آسیاب شده است) استفاده می شود. پودر قهوه یا پشت صافی باقی می ماند یا همراه نوشیدنی داخل فنجان ریخته می شود. میزان ریز بودن دانه قهوه بستگی به نوع نوشیدنی دارد که قرار است با آن تهیه شود. دستگاه های برقی تهیه قهوه، آب را جوش می آورند و سپس مواد لازم را بدون این که لازم باشد انسان کمک زیادی کند، با هم مخلوط می کنند. این دستگاه ها بر اساس برنامه زمان بندی خاصی عمل می کنند. افرادی که در تهیه نوشیدنی قهوه مهارت دارند، دانه های سبز قهوه خام و دم کردن آنها به روش سنتی را ترجیح می دهند.
– قهوه تلخ: نوعی قهوه دم کرده است که بدون شکر، شیر و دیگر مواد افزودنی مصرف می شود.
– شیر قهوه: قهوه ای است که پس از تهیه آن، شیر و گاهی شکر اضافه می کنند.
– کاپوچینو: نوعی اسپرسو است که با شیر کف کرده و گاهی شکر و کاکائو تهیه می شود.
– قهوه معطر: در برخی کشورها، به نوشیدنی قهوه مواد مختلفی اضافه می نمایند. شکلات یکی از مرسوم ترین این مواد است که یا روی قهوه آماده شده می پاشند یا همراه با قهوه هنگام دم کردن، مخلوط می کنند. البته از برخی ادویه جات از جمله دارچین، جوز هندی، هل و… هم برای معطر نمودن قهوه استفاده می کنند.
– قهوه یونانی یا قهوه ترک: این نوع قهوه را با جوشاندن پودر بسیار ریز قهوه در آب تهیه می کنند. این نوع قهوه را داخل قوری مسی که دسته بلندی دارد و سر آن باز است درست می کنند. زمانی که قهوه را داخل فنجان می ریزند، صافی نمی گذارند و بنابراین، پودر قهوه که دیگر به تفاله قهوه تبدیل شده است هم داخل فنجان می ریزد. معمولا فنجان را تا مدتی حرکت نمی دهند تا این پودر قهوه کاملا ته نشین شود. گاهی به این نوع قهوه ادویه و شکر هم اضافه می کنند.
– قهوه فوری: قهوه فوری پودری است که قابل حل شدن در آب یا شیر می باشد. این نوع قهوه به روشی بسیار متفاوت از قهوه هایی که در بالا در موردشان توضیح داده شد، تهیه می شوند. البته این نوع قهوه مسلما طعم قهوه هایی که برای درست کردن آنها زمان صرف می شود، را ندارد. برخی این نوشیدنی را غیرقابل تحمل بشمار می آورند و بعضی عقیده دارند که جانشین خوبی برای نوشیدنی قهوه واقعی است. برخی هم اعتقاد دارند که این نوشیدنی، اصلا قهوه نیست و نوعی نوشیدنی خاص خود می باشد.
یکی از نوشیدنی های پرطرفداری که در سراسر دنیا دوسنداران زیادی دارد ، قهوه است. جالب است بدانید که در طول سال در حدود ۴۰۰ میلیارد فنجان قهوه نوشیده می شود. آیا شما نیز تمایل به تهیه ی قهوه در خانه ی خود دارید؟
بنابراین ادعای بیهوده ای نیست اگر بگوییم قهوه پس از نفت دومین مایع پرطرفدار جهان است. قهوه در زمان صفویه جای خود را در میان نوشیدنی های روزانه ایرانی ها باز کرد. تا قرن نوزدهم که چای به نوشیدنی غالب مردم تبدیل شد، همچنان این ماده سیاه و تلخ بسته به منطقه جغرافیایی و طبقه اجتماعی دوستداران خود را داشت. امروزه نوشیدن انواع قهوه ازجمله قهوه فرانسه، اسپرسو، کاپوچینو و قهوه فوری و شیرقهوه طرفداران زیادی پیدا کرده. شما می توانید در تمام کافی شاپ ها و قهوه سراها به راحتی این نوشیدنی نشاط آور را پیدا کنید.
تحقیقات ۹ ساله دانشمندان ژاپنی نشان می دهد که مصرف منظم قهوه به دلیل دارا بودن اسید کلروژونیک، خطر ابتلا به سرطان کبد را تا ۴۹ درصد و مصرف نامنظم قهوه می تواند خطر ابتلا به سرطان کبد را تا ۲۹ درصد کاهش دهد.
ترکیبات موجود در قهوه ازجمله منیزیم و پتاسیم به سوخت و ساز قند در بدن کمک می کند. برای قهوه خواص زیادی ازجمله ضدافسردگی، ضد سردرد، ضدپوسیدگی دندان و… عنوان می کنند و اینها موجب شد تا به تعداد طرفداران قهوه و قهوه ساز هر روز افزوده شود و ابتکارات زیادی در این خصوص صورت بگیرد.
اما تهیه یک فنجان قهوه به این راحتی ها هم نبود و هرکسی نمی توانست یک فنجان قهوه خوب و خوش عطر را تهیه کند. در ابتدا قهوه خانه ها بودند که توانستند لذت یک قهوه خود را به کام مردم بچشانند و کمتر افرادی بودند که می توانستند این نوشیدنی محبوب را در منزل خود تهیه کنند.
سال ۱۶۱۰ برای نخستین بار انگلیسی ها با قهوه آشنا شدند و بعد از گذشت ۴۰ سال یعنی در سال ۱۶۵۰ نخستین قهوه خانه در آکسفورد تاسیس شد. بعد از آن تعداد کافی شاپ ها در اروپا بویژه در برخی از شهرها افزایش پیدا کرد و فرهنگ خاص کافه نشینی را رواج داد، ازجمله در پاریس، ونیز و آمستردام. تا اینکه بعد از ورود انگلیسی ها به هندوستان و ماندگاری شان برای سال های طولانی مکان هایی مشابه چیزی که در کشورشان داشتند را برای رفاه خود برپا کردند که کافی شاپ یکی از این موارد بود.
برای تهیه نوشیدنی قهوه، آن را می توان به صورت های مختلف دم کرد. تمام این روش ها را به چهار دسته کلی تقسیم بندی کرده اند که تفاوت این روش ها تنها به این نکته بستگی دارد که چگونه آب را به قهوه اضافه می کنند.
یکی ازروش های قدیمی دم کردن قهوه که هنوز در خاورمیانه، آفریقای شمالی، ترکیه و یونان به کار می رود این است که قهوه را به همراه آب، داخل قوری می ریزند و اجازه می دهند که آرام به جوش آید.
این نوع قهوه را گاهی شیرین مصرف می کنند. برای این کار چند حبه قند داخل قوری می ریزند و می گذارند تا همراه قهوه به جوش آید. گاهی به این قهوه هل هم اضافه می کنند. قهوه ترک، به این روش تهیه می شود. قهوه به دست آمده، نوشیدنی غلیظی است که رویش کف دارد و پودر قهوه هم در ته فنجان، ته نشین شده است. قهوه اسپرسو، با تحت فشارقراردادن آب داغ تهیه می شود. این روش برای تهیه انواع نوشیدنی های قهوه به کار می رود. قهوه اسپرسو طعم متمایزی داشته و به علاوه رویش ماده خامه مانندی جمع می شود.
در این روش از نوعی قوری به نام موکا که سه بخش دارد، استفاده می کنند. در قسمت پایینی، آب می ریزند. پس از آنکه آب به جوش می آید، با فشار وارد قسمت میانی می شود که پودر قهوه در آن قسمت قرار دارد. در نهایت، نوشیدنی قهوه در قسمت بالایی قوری جمع می شود. معمولا قوری را روی گاز می گذارند تا عملیات تهیه قهوه صورت گیرد. روشی دیگر برای تهیه نوشیدنی قهوه، قراردادن پودر قهوه داخل یک صافی است که آب جوش قطره قطره روی قهوه می چکد. طعم این قهوه به میزان آب و قهوه بسیار بستگی دارد. اما کلا طعم قهوه اسپرسو از این قهوه بهتر است. در این روش با استفاده از نیروی جاذبه، آب از میان پودر قهوه عبور می کند و قهوه خوش طعمی را ایجاد می کند. در این روش از استوانه ای شیشه ای که دارای پیستون صافی داری است، استفاده می کنند. قهوه و آب جوش در استوانه با هم مخلوط می شوند (معمولا به مدت چند دقیقه) قبل از آنکه پیستون که به شکل فویل است، پایین بیاید، در این هنگام نوشیدنی قهوه در قسمت بالایی آماده ریختن است.
قهوه های کیسه ای نسبت به چای کیسه ای کمیاب ترند. این امر به دلیل آن است که در تهیه قوه کیسه ای باید مقدار زیادی قهوه آسیاب شده (نسبت به چای به کار رفته در چای کیسه ای) به کاربرد که از نظر اقتصادی برای تولیدکنندگان این محصولات با صرفه نیست.
در تمام این روش ها از مخلوط آب جوش با قهوه آسیاب شده (دانه قهوه ای که برشته و آسیاب شده است) استفاده می شود. پودر قهوه یا پشت صافی باقی می ماند یا همراه نوشیدنی داخل فنجان ریخته می شود. میزان ریزبودن دانه قهوه بستگی به نوع نوشیدنی دارد که قرار است با آن تهیه شود.
دستگاه برقی تهیه قوه، آب را جوش می آورند و سپس مواد لازم را بدون اینکه لازم باشد انسان کمک زیادی کند، با هم مخلوط می کنند. این دستگاه براساس برنامه زمان بندی خاصی عمل می کنند. افرادی که در تهیه نوشیدنی قهوه مهارت دارند، دانه های سبز قهوه خام و دم کردن آنها به روش سنتی را ترجیح می دهند.
گذر سریع دانش و تکنولوژی در این عصر اکثر دستگاه ها را برقی و مدرنیزه کرده است. نخستین دستگاه اسپرسوساز خانگی در سال ۱۸۲۲ در فرانسه ساخته شد. علاقه مندان قهوه در کشور ایتالیا هم در سال ۱۹۰۵ شاهد ساخت نخستین دستگاه اسپرسوساز تجاری در کشورشان بودند. قهوه جوش های برقی خانگی به ۲ گروه عمده تقسیم می شوند.
این قهوه جوش ها معمولی ترین نوع قهوه جوش برقی به شمار می آیند. قهوه تهیه شده این نوع قهوه جوش، قهوه فرانسه است. باتوجه به قیمت مناسب این قهوه جوش ها، در اکثر خانه ها مورد استفاده است.
از این نوع قهوه جوش برای تهیه چایی هم می توان استفاده کرد. استفاده از این نوع قهوه جوش و یا قهوه ساز موکا تقریبا کیفیت یکسانی دارد و اکثرا این مدل موردتوجه قرار می گیرد. خرید این قهوه جوش به دوستانی که به تازگی مایل به خرید قهوه ساز هستند توصیه می شود.
به این گونه قهوه سازها که اسپرسو هم درست می کنند قهوه ساز اسپرسو می گویند.
درحقیقت این مدل، مدل پیشرفته و کاراتر قهوه جوش ویکیوم است. اگر به کیفیت قهوه ای که درست می کنید اهمیت می دهید، استفاده از قهوه ساز اسپرسو به شما توصیه می شود.
بدون تردید افراط در مصرف هر ماده غذایی اثر خوشایندی به دنبال نخواهد داشت. بنابراین با مصرف به اندازه قهوه در طول روز از زیان های مصرف بیش از اندازه آن ازجمله بی خوابی، سوء هاضمه و بالارفتن فشار خون پیشگیری کنید.
مادران باردار برای اطمینان از به دنیا آوردن یک نوزاد سالم بیش از ۳ فنجان قهوه (۳۰۰ میلی گرم کافئین) در روز مصرف نکنند.
نوشیدنی قهوه نوعی نوشیدنی گرم است که از دانه برشته شده قهوه که از گیاه قهوه بدست می آید، تهیه می شود.
این نوع نوشیدنی همچون چای، جایگاه خاصی در انواع نوشیدنی های گرم دارد. با اضافه نمودن مواد مختلف به نوشیدنی قهوه و همچنین با روش های مختلف دم کردن آن، انواع متفاوتی از این نوع نوشیدنی را تهیه می کنند.
روش های مختلف دم کردن قهوه :
برای تهیه نوشیدنی قهوه، قهوه را می توان به صورت های مختلف دم کرد. تمام این روش ها را به چهار دسته کلی تقسیم بندی نموده اند که تفاوت این روش ها تنها به این نکته بستگی دارد که چگونه آب را به قهوه اضافه می کنند.
جوشاندن :
یکی از روش های قدیمی دم کردن قهوه که هنوز در خاور میانه، آفریقای شمالی، ترکیه و یونان به کار می رود، این است که قهوه را به همراه آب، داخل قوری می ریزند و اجازه می دهند که آرام به جوش آید. این نوع قهوه را گاهی شیرین مصرف می کنند. برای این کارچند حبه قند داخل قوری می ریزند و می گذارند تا همراه قهوه به جوش آید. گاهی به این قهوه هل هم اضافه می کنند.
قهوه ترک به این روش تهیه می شود. قهوه بدست آمده، نوشیدنی غلیظی است که رویش کف دارد و پودر قهوه هم در ته فنجان، ته نشین شده است.
تحت فشار قرار دادن :
قهوه اسپرسو ، با تحت فشار قرار دادن آب داغ تهیه می شود. این روش برای تهیه انواع نوشیدنی های قهوه به کار می رود. قهوه اسپرسو طعم متمایزی داشته و به علاوه رویش ماده خامه مانندی جمع می شود.
در این روش از نوعی قوری که سه بخش
دارد استفاده می کنند. در قسمت پایینی، آب می ریزند. پس از آن که آب به جوش
می آید، با فشار وارد قسمت میانی می شود که پودر قهوه در آن قسمت قرار
دارد. در نهایت، نوشیدنی قهوه در قسمت بالایی قوری جمع می شود. معمولاً
قوری را روی گاز می گذارند تا عملیات تهیه قهوه صورت گیرد.
کمک گرفتن از نیروی جاذبه :
روشی دیگر برای تهیه ی نوشیدنی قهوه، قرار دادن پودر قهوه داخل یک صافی است که آب جوش قطره قطره روی قهوه می چکد. طعم این قهوه به میزان آب و قهوه بسیار بستگی دارد. اما کلاً طعم قهوه اسپرسو از این قهوه بهتر است. در این روش با استفاده از نیروی جاذبه، آب از میان پودر قهوه عبور می کند و قهوه خوش طعمی را ایجاد می نماید.
خیس کردن :
در این روش از استوانه ای شیشه ای که دارای پیستون صافی داری است استفاده می کنند. قهوه و آب جوش در استوانه با هم مخلوط می شوند (معمولاً به مدت چند دقیقه) قبل از آن که پیستون که به شکل فویل است، پایین بیاید. در این هنگام نوشیدنی قهوه در قسمت بالایی آماده ریختن است.
قهوه های کیسه ای نسبت به چای کیسه ای
کمیاب ترند. این امر به دلیل آن است که در تهیه ی قهوه کیسه ای باید مقدار
زیادی قهوه آسیاب شده (نسبت به چای به کار رفته در چای کیسه ای) به کار
برد که از نظر اقتصادی برای تولید کنندگان این محصولات، با صرفه نمی باشد.
در تمام این روش ها از مخلوط آب جوش
با قهوه آسیاب شده (دانه قهوه ای که برشته و آسیاب شده است) استفاده می
شود. پودر قهوه یا پشت صافی باقی می ماند یا همراه نوشیدنی داخل فنجان
ریخته می شود. میزان ریز بودن دانه قهوه بستگی به نوع نوشیدنی دارد که قرار
است با آن تهیه شود.
دستگاه های برقی تهیه قهوه، آب را جوش
می آورند و سپس مواد لازم را بدون این که لازم باشد انسان کمک زیادی کند،
با هم مخلوط می کنند. این دستگاه ها بر اساس برنامه زمان بندی خاصی عمل می
کنند. افرادی که در تهیه نوشیدنی قهوه مهارت دارند، دانه های سبز قهوه خام و
دم کردن آنها به روش سنتی را ترجیح می دهند.
انواع نوشیدنی قهوه :
قهوه تلخ: نوعی قهوه ی دم کرده است که بدون شکر، شیر و دیگر مواد افزودنی مصرف می شود.
شیر قهوه: قهوه ای است که پس از تهیه ی آن، شیر و گاهی شکر اضافه می کنند.
کاپوچینو: نوعی اسپرسو است که با شیر کف کرده و گاهی شکر و کاکائو تهیه می شود.
قهوه معطر:
در برخی کشورها، به نوشیدنی قهوه مواد مختلفی اضافه می نمایند. شکلات یکی
از مرسوم ترین این مواد است که یا روی قهوه آماده شده می پاشند یا همراه با
قهوه هنگام دم کردن، مخلوط می کنند. البته از برخی ادویه جات از جمله
دارچین، جوز هندی، هل و.. هم برای معطر نمودن قهوه استفاده می کنند.
قهوه یونانی یا قهوه ترک:
این نوع قهوه را با جوشاندن پودر بسیار ریز قهوه در آب تهیه می کنند. این
نوع قهوه را داخل قوری مسی که دسته بلندی دارد و سر آن باز است درست می
کنند. زمانی که قهوه را داخل فنجان می ریزند، صافی نمی گذارند و بنابراین،
پودر قهوه که دیگر به تفاله قهوه تبدیل شده است هم داخل فنجان می ریزد.
معمولاً فنجان را تا مدتی حرکت نمی دهند تا این پودر قهوه کاملاً ته نشین
شود. گاهی به این نوع قهوه ادویه و شکر هم اضافه می کنند.
قهوه فوری :
قهوه فوری پودری است که قابل حل شدن در آب یا شیر می باشد. این نوع قهوه به روشی بسیار متفاوت از قهوه هایی که در بالا در موردشان توضیح داده شد، تهیه می شوند. البته این نوع قهوه مسلماً طعم قهوه هایی که برای درست کردن آنها زمان صرف می شود، را ندارد. برخی این نوشیدنی را غیر قابل تحمل به شمار می آورند و بعضی عقیده دارند که جانشین خوبی برای نوشیدنی قهوه واقعی است. برخی هم اعتقاد دارند که این نوشیدنی، اصلاً قهوه نیست و نوعی نوشیدنی خاص خود می باشد.
جنبه های اجتماعی نوشیدنی قهوه :
کشورهای آمریکا، آلمان و فنلاند به ترتیب، بیشترین میزان مصرف قهوه را دارند. در کانادا و اروپا هم این نوشیدنی رایج است و بسیاری از رستوران ها تخصص ویژه ای در تهیه ی این نوشیدنی دارند .
در این رستوران ها چای، انواع ساندویچ، انواع کیک و کلوچه و دیگر انواع اسنک هم عرضه می شود. افرادی که این نوشیدنی را خیلی دوست دارند، معمولاً در پیک نیک ها و یا مسافرت ها قهوه را آماده نموده و داخل فلاسک که تا مدتها آن را گرم نگه می دارد با خود می برند.
در برخی کشورها، مخصوصاً شمال فرانسه،
نوشیدنی قهوه جایگاه خاصی در عصرانه دارد. افراد، دوستان و افراد فامیل
خود را به عصرانه دعوت می کنند و به عنوان عصرانه، به آنها قهوه با کیک می
دهند. معمولاً این کیک ها را خانم ها خود در خانه تهیه می کنند.
البته از قهوه در وعده صبحانه هم بسیار زیاد استفاده می کنند.
مواد محرک موجود در قهوه :
همان طور که می دانید، قهوه دارای کافئین بوده که نوعی ماده محرک محسوب می شود. بنابراین معمولاً برای صبحانه و هنگام کار، از این نوع نوشیدنی استفاده می کنند (چون کافئین خاصیت از بین بردن حالت خواب آلودگی دارد). دانش آموزان و دانشجویان هم در شب های امتحانات، از این نوشیدنی استفاده می کنند که قدرت تمرکزشان بالا رود. کارمندان هم وقتی خسته می شوند و احساس می کنند که برای ادامه کار دیگر انرژی ندارند، با خوردن یک فنجان قهوه انرژی خود را باز می یابند.
قهوه بدون کافئین، نوعی قهوه است که کافئین موجود در آن را با استفاده از آب یا یک حلال دیگر، مثلاً تری کلرو اتیلن گرفته اند.
قهوه به عنوان نوعی کود :
تفاله نوشیدنی قهوه کود خوبی محسوب می شود، چون میزان نیتروژن آن بسیار بالاست. نیتروژن بخش عمده RNA و DNA و همچنین پروتئین را تشکیل می دهد که گیاهان برای رشد خود، به این مواد نیاز اساسی دارند. پودر قهوه پتاسیم، فسفر و بسیاری از مواد لازم برای رشد گیاه را هم در بر می گیرد. بسیاری از باغبان ها به این نتیجه رسیده اند که با اضافه کردن پودر قهوه به خاک، گل های رز بزرگ و خوشرنگ می شوند.
خطر نوشیدن قهوه برای سلامتی .
کافئین موجود در قهوه می تواند فرد مصرف کننده را معتاد کند یا احتمال خطر ابتلا به بیماری های قلبی را افزایش دهد. افرادی که از این نوشیدنی زیاد مصرف می کنند، همگی نوعی حالت عصبی را پس از مصرف زیاد قهوه بیان می کنند. در سال های اخیر، تحقیقات نشان داده اند که مصرف چای، به مراتب کم ضررتر و سالم تر از مصرف قهوه است. البته چای هم کافئین دارد، اما مقدار این کافئین کمتر است.
تحقیقات مختلفی در زمینه ضررهای نوشیدن قهوه
صورت گرفته است. برای مثال، تحقیقی که در فوریه سال 2003 م در کشور
دانمارک بر روی 18.478 زن باردار که میزان مصرف قهوه آنها در دوران بارداری
شان زیاد بود صورت گرفت، نشان داد که احتمال مرده به دنیا آمدن نوزاد در
مادرانی که هنگام بارداری قهوه زیاد می نوشیدند (تقریبا 4 تا 7 فنجان در
روز) بسیار بیشتر از مادرانی است که از این نوشیدنی خیلی کم استفاده می
کنند.
تحقیقی که در سال 2004 انجام شد نشان
داد که مصرف بیش از یک فنجان قهوه در روز، سبب افزایش التهاب و حالت
برافروختگی می شود. در نتیجه این حالت، مصرف قهوه تأثیر مضاعفی بر عروق
قلبی می گذارد .
آماده سازی: 5 دقیقه
مدت انتظار: 5 دقیقه
مجموعاً: 10 دقیقه
مواد اولیه:
شکلات نیمه شیرین و قطعه قطعه شده |
115 گرم |
شکر |
115 گرم |
آب |
1/2 فنجان |
پودر کاکائو تلخ |
30 گرم |
طرز تهیه:
در یک ماهیتابه کوچک، شکر، پودر کاکائو و آب را روی حرارت مخلوط میکنیم تا به جوش بیاید بعد از روی حرارت برمیداریم و تکههای شکلات را اضافه میکنیم تا کاملاً ذوب و نرم شود.سس شکلاتی ما آماده است و میشود برای تزئین انواع کیک و شیرینی و بستنی از آن استفاده کرد.
نکته:
از این مقدار مواد اولیه، 1 فنجان سس شکلاتی به دست میآید.
تقریباً در سال ۱۶۵۰ میلادی، قهوه به کشور انگلستان وارد میشد و قهوهخانهها در شهرهای آکسفورد و لندن تاسیس شدند. در اروپا هم مانند خاورمیانه، قهوه خانهها به مکانی برای معاشرت، مطالعه و تبادل نظر درباره موضوعات روز بدل شد. یک شباهت دیگر، امکان تبدیل آنها به مکانی برای اجتماع عناصر نامطلوب و خرابکاران بود.
چارلز دوم پادشاه انگلستان قهوه خانهها را “مکانی برای ملاقات خائنان و نشر شایعات سخیف درباره اعلیحضرت و وزیرانش” معرفی میکرد. در قرن ۱۸، قهوهخانه معروف پاریس، کافه پروکوپ، مشتریان ثابتی همچون مارا، دانتون و روبسپیر داشت که در طول انقلاب فرانسه در آنجا برای انقلاب طرح ریزی میکردند.
کافی شاپ در ایران چگونه شکل گرفت
و اما کافی شاپ در ایران تا اونجایی که ذهنم یاری میکند کافی شاپ به معنای
واقعی در ایران نبود یکی دو سال قبل از انقلاب ۵۷ تا کنون که خدا به ما عمر
عنایت فرموده است با معقوله قهوه و کافی شاپ سر و کله میزنیم و تا این
تاریخ یعنی طبق آمار دقیق ۳۰ بهمن ۱۳۹۴ بیش از ۲۲۰۰۰ هزار هنر جو مستقیم
آموزش داده و تحویل جامعه جهانی کردیم و ۹۹ درصد منو های کافی شاپ هم از
طرف ما به کل ایران سرایت کرده است (اگر کسی مدعی این صحبت های ما هست می
تواند در همین بخش نظرش را اعلام نماید) با تمام مشکلاتی که در خصوص تاسیس
کافی شاپ ، واژه کافی شاپ و امثالهم بود را یک تنه به جان خریدیم تا کافی
شاپ در ایران جون گرفت(خوشحالم) توانستم چندین جلد کتاب، اولین آموزشگاه
تخصصی کافی شاپ از سال ۱۳۶۶
تاکنون که به موسسه ایران شف تبدیل شده است راهم برای صنعت کافی شاپ فراهم
کنم بازهم خوشحالم و یادمه برای اولین بار کافی شاپ را به هر اتحادیه ای
معرفی میکردیم هیچ کس قبول نمیکرد تا آخر از همین اتحادیه آبمیوه بستنی و
کافی شاپ سر در آورد.
و متاسفانه افراد سود جویی هم در زمینه آموزش داریم می بینیم که بدون داشتن
تجربه و دانش و تبلیغ در شبکه های مجازی بی در و پیکر از مردم بی اطلاع سو
استفاده کرده و هزینه هایی کزاف هم دریافت میکنند که یک روزه از مثال
انگلستان یا استرالیا مدرک میدند جای تاسف است که خود قادر به درست کردن یک
قهوه ترک هم نمی باشد و بار تاسف میخورم به این صنعت کافی شاپ نوپا که در
ایران رواج پیدا کرده است یارو در دخمه و منزل تبلیغ آموزش تخصصی با مدرک
از کشورهای خارجی میکند و افراد بعضا بی نوا شهرستانی بی اطلاع و مدرک
ندیده انگار مدرک دکترا از دانشگاه تهران دریافت کرده و بازهم متاسفم برای
صنف کافی شاپ مابقی ماجرای کافی شاپ بزودی در همین بخش به اطلاع عموم و
مردم فهیم خواهد رسید
تا اینجا رسیده که از مرکز ماساژ تا آکسفورد در ایران مدرک بین المللی صادر میکنه بازهم متاسفم
با تشکر فراوان فرهاد زعفری هشجین مولف و مدرس کافی شاپ